wtorek, 4 kwietnia 2017

Elżbietański sos maślany do dań z drobiu.





Jako że drób, a zwłaszcza kurczaki są popularnym mięsem w naszym jadłospisie, postanowiliśmy poszukać przepisu na inne niż dotychczas jego przyrządzenie. Inspirację na sos do niego znaleźliśmy w "The art of cookery" J. Coopera z 1654r.  Nie będę tu rozpisywał się o pieczeniu kurczęcej piersi ani o ryżu. Na sos potrzebne nam były:
 2 żółtka z ugotowanych na twardo jaj
 1 szklanka cydru ( w oryginale jest białe wino)
1/2 kostki masła
2 łyżki świeżego soku z cytryny
sól do smaku

1. Żółtka trzeba rozgnieść z dwoma łyżkami cydru na jednolitą papkę.
2. Przekładamy masę do rondelka i na małym ogniu łączymy z resztą cydru, masłem i sokiem z cytryny.
3. Gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Solimy do smaku.

W naszej konfiguracji przyrządziliśmy ryz z kurkumą i zwykłą pierś kurczaka krojona w kostkę i podsmażaną. Całość polaliśmy przygotowanym sosem.  Smak jest na pewno oryginalny, lekko kwaskowy, maślany, dobrze komponuje się z drobiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz